06-27012455 - Overnachten op de grens van Veluwe en Achterhoek - info@hartesteijn.nl

De laatste puntjes worden nu op de i gezet om de kamers ingericht te hebben voordat de eerste gasten komen logeren. Een haakje hier en een spiegel daar ophangen. Tijd voor een laatste terugblik op wat er allemaal is gebeurd is huis; veel, heel veel.

Bijna het hele huis is overhoop gehaald tijdens de verbouwing. De vloeren hebben een grotere rol gespeeld dan ik vooraf had kunnen denken. In een oud huis is het leuk om historische details te bewaren omdat ze een warme uitstraling hebben. Op de vloer van de nieuwe badkamer lagen vroeger oude brede grenen delen; die zijn nu hergebruikt als bankje in de hal en hoofdeinde van een bed.

In de kleine slaapkamer, de Ondersteboven kamer, lag een vloerafwerking van dun kaal laminaat. Ik besloot om deze er uit te slopen zodat we er nieuwe eiken planken konden leggen. Maar tijdens de sloop kwamen we een mooie oude planken vloer tegen, na wat reparaties en goed aflakken is dit een hele sfeervolle vloer geworden die goed bij het oude huis past.

 

‘Gif niks’

Achter de keuken wilde ik graag een serre aanbouw hebben met een grote eettafel. Dat de tuin dan kleiner zou worden had ik er graag voor over. Op een vrijdag in september kreeg ik het bericht van de aannemer dat het beton voor de serrevloer op zaterdagmorgen vroeg gestort zou gaan worden, of ik voor de mannen het huis kon openen. Afgesproken en zo stond ik dan op zaterdagochtend om half acht met twee in Achterhoeks dialect sprekende betonstorters op de stoep. Vele kruiwagens beton werden via de voordeur door de gang naar de nieuwe serre gekruid. Best lastig soms als je geen directe doorgang van tuin naar de straat hebt… “Gif niks” stelde een van de mannen mij gerust. Het is Achterhoeks voor ‘dat maakt niets uit’. Lekker nuchter zijn die door de wol geverfde bouwvakkers.

 

België

Direct bij binnenkomst van het huis vallen de oude tegels in de hal en gang op. Deze tegels zijn afkomstig uit een oud huis in Antwerpen, zo vertelde de vorige bewoner. Stuk voor stuk zijn de tegels uit het Antwerpse herenhuis verwijderd en naar Doesburg overgebracht. Het moet een monnikenwerk zijn geweest om alle tegels zo goed mogelijk aan elkaar te puzzelen in de bestaande hal en gang in Hartesteijn. Deze antieke tegels hebben voor mijn inrichting de inspiratie gevormd voor het kleurgebruik in het hele huis. En in de kelder vond ik nog een schat: een krat vol met deze tegels; Hoe leuk is dat. Zo was het mogelijk om in de bijkeuken die nu de doorgang vormt naar de serre deze ook deze oude tegels te gebruiken.

Er is tijdens de verbouwing heel wat overhoop gehaald, maar de meeste vloeren zijn gebleven en daar ben ik blij om, want ik hou van (oude) vloeren omdat ze sfeer en karakter hebben. Nieuwsgierig geworden? Kom zelf maar kijken!

Nog twee weken… en dan is Bed & Breakfast Hartesteijn officieel open!