Genieten van Doesburg en omgeving

Ontdek Doesburg

Volgens de gemeente is Doesburg “hét oplaadpunt voor levensgenieters”. En waar kun je beter opladen dan in Bed & Breakfast Hartesteijn? Doesburg is voor velen een minder bekende Hanzestad. Toch kreeg de stad al in 1237 stadsrechten en telt het 150 monumenten, waaronder Hartesteijn. Vanaf hier slenter je door de Koepoortstraat zo langs de monumentale gevels, smalle steegjes en hobbelstraatjes door naar de kade aan de IJssel. Weinig steden in ons land zijn zo gaaf bewaard gebleven.

“Doesburg is hét oplaadpunt voor levensgenieters”

Doesburgse Mosterd
Zeg je ‘Doesburg’, dan zeg je ‘mosterd’. In Doesburg weet men letterlijk en figuurlijk waar de mosterd vandaan komt. In de Doesburgsche Mosterdfabriek is nu het mosterdmuseum gevestigd. Het museum trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers, maar de stad heeft veel meer te bieden: Museum De Roode Tooren, de Martinikerk en het Lalique museum, gewijd aan de glaskunst en juwelen van de Fransman Lalique.

De natuur in…

Doesburg is een ideale uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten. Centraal gelegen in een landelijke omgeving tussen de Nationale Parken de Hoge Veluwe en de Veluwezoom en het coulisselandschap van de Achterhoek. Fiets in 5 minuten vanaf Hartesteijn langs de slingerende IJssel of ga wandelen in de bossen.

Tip en ideeën voor mooie wandel- en fietsroutes vind je op de pagina  Veluwe. Heb je je eigen fiets niet bij je? Dan kun je fietsen huren. Of struin langs de ruim 30 hectare aan wijngarden en proef de bijzondere Nederlandse wijnen. Combineer je een wandeling in de natuur graag met een extra sportieve handeling? In de buurt van Doesburg vind je twee prachtig aangelegde golfbanen: Keppel en Engelenburg.

Doesburg is de perfecte plek om nieuwe energie op te doen met een wandeling of fietstocht. Laat mij weten wat je interesseert en ik wijs je graag de onverwachte en bijzondere plekken in de regio. Ik ben zelf een enthousiaste wandelaar en kan je uit eigen ervaring adviseren over de leukste routes.

Cultuur snuiven…

Behalve de natuur heeft de regio ook cultureel heel wat te bieden. Bezoek in Nationaal Park de Hoge Veluwe het Kröller Müller museum of ga naar één van de vele evenementen die jaarlijks in Doesburg terugkeren: de KadedagenDoesburg Binnenste Buiten, de Hanzefeesten en de fotograficamarkt.

Het kleinste stadje van Nederland, Bronkhorst, is ook op een steenworp afstand of proef de sfeer in een van de andere Hanzesteden Deventer, Zutphen en Zwolle. Iets verderop ligt de bruisende stad Arnhem, waar je urenlang kunt winkelen in het Modekwartier of breng de dag door in het Nederlands Openluchtmuseum.

Heb je nog energie en tijd over? Sla dan zeker de Achterhoek niet over en scoor bijzonder brocante tijdens een Brocanteritje of bezoek museum MORE in Gorssel.

Favoriet van Saskia

Op loopafstand van Hartesteijn vind je het Arsenaal 1309, ooit een nonnenklooster, later een wapenopslag en nu een Grand Café. Het Arsenaal is mijn absolute nummer 1 van Doesburg, vooral in de zomer met een wijntje in de zon op het terras. Of tijdens een van de filmavonden die ze organiseren. Een fijne plek!

Uit eten en drinken

Doesburg heeft veel gezellige restaurants, cafés en terrasjes. Naast Arsenaal 1309, ligt om de hoek van Hartestijn het oude Stadsbierhuys De Waag, een monumentaal pand uit 1478. Genieten van de Italiaanse keuken kan bij Vallermosa. En heerlijke wijnen proeven kan bij Caldo e Fredo.

Meer inspiratie

Wil je weten wat er nog meer te doen is in het hanzestadje Doesburg en de omgeving? Kijk dan voor meer inspiratie en informatie op de volgende websites: bezoek-doesburg.nl, geldersestreken.nl, achterhoek.nl, fietspad.nl, achterommetjes.nl, wandelzoekpagina.nl en hanzesteden.info.