06-27012455 - Overnachten op de grens van Veluwe en Achterhoek - info@hartesteijn.nl

Tuinen in de Achterhoek

1 juni 2018

Feest in de tuin

Als je bij Hartesteijn aan het ontbijt zit in de serre kijk je mijn stadstuin in, bij mooi weer staan de grote deuren open en zit je bijna buiten. Een heerlijke plek om in de zon met een kop koffie en croissant naar de vogels te luisteren, ik zit er zelf ook vaak tijdens de lunch. Deze keer schrijf ik over tuinen.

Gasten van ver

Op nog geen 10 kilometer afstand -in Hummelo-  vind je de wereldberoemde tuin van Piet Oudolf. Vorig jaar had ik gasten uit Londen en Duitsland die speciaal voor deze tuin in Hartesteijn logeerden. En dit jaar heb ik een reservering van vier personen uit Argentinië! Toen ik hen vroeg naar de reden van hun bezoek aan Doesburg vertelden zij dat ze vanwege beroemde tuinen in Engeland, Wallonië en Hummelo naar Europa komen. Een echte tuinenreis dus.

 

Plantenfreaks verzamelen op Bingerden

“Ik zie je wel op Bingerden”, hoor je echte tuinmensen tegen elkaar zeggen. Wie eenmaal op Bingerden geweest is gaat elk jaar naar de internationale kwekerijdagen op landgoed Bingerden in Angerlo, op nog geen 10 minuten rijden van Hartesteijn. Van 15 t/m 17 juni 2018 tussen 10.00 en 18.00 uur geopend.

Het is een plantenfeest in een omlijsting van de oude historische tuinen. Kwekers uit binnen en buitenland komen hier ieder jaar samen met bijzondere collecties. Het park, de tuinen en de moestuin zijn deze dagen vrij toegankelijk. Overal zijn zitjes om even rustig te genietenen er is een foodfestival met pure lekkernijen in de moestuin. Sjouwen met tassen vol planten is niet nodig. Er is een gratis ‘planten parking’, waar jouw aankopen bewaard worden tot je weer naar Hartesteijn of huiswaarts gaat. ’s Nachts mogen jouw bijzondere aanwinsten in mijn tuin overnachten. 

Meer informatie op www.bingerden.com

Piet Oudolf inspireert!

Piet Oudolf is een Nederlandse tuinontwerper. Hij is beroemd geworden in binnen- en buitenland door overweldigend gebruik van vaste planten en siergrassen. In Nederland: o.a. Gustav Mahlerplein Amsterdam,  de Vlinderhof in Leidsche Rijn de Westerkade en het Leuvehoofd in Rotterdam. In de Verenigde Staten: Masterplan voor Battery Park in Manhattan, New York. Verantwoordelijk voor de ‘Gardens of Remembrance’ en de ‘Bosque’, een 6000 vierkante meter groot gebied met platanen, de High Line in New York,  een unieke groene oase in de grote stad.

De stijl van Piet Oudolf is weelderig, wild en bloemrijk. In Hummelo heeft hij zijn privétuin en die is dit jaar (2018) voor het laatst (!) open voor bezoek. Er is altijd wel iets te beleven. Een tuin van Piet Oudolf laat zich voornamelijk omschrijven als een gecomponeerde tuin. Strak stileren van de tuin is er absoluut niet bij. De natuur kan zijn gang gaan binnen bepaalde grenzen. In de tuin voor zijn huis overheersen voornamelijk de grassoorten. Een pad kronkelt door de grassen zodat je heerlijk tussen de planten door kunt lopen. Piet is er erg goed in geslaagd om een natuurlijke omgeving te creëren ondanks dat de tuin is aangelegd.

De tuin van Piet Oudolf is te bezoeken op donderdagen t/m zaterdagen in het seizoen. Gesloten van 8 t/m 25 juli. Meer informatie vind je op de website van Piet Oudolf

En als je dan in Hummelo bent, ga dan ook eventjes lunchen in de Gouden Karper midden in het dorp. Erg nostalgisch en met een fijn terras en veranda.