Het mooiste compliment dat ik kreeg na de verbouwing was: “Saskia, je hebt van een gewoon huis een heel bijzonder huis weten te maken”. Voor mij betekent dit veel, omdat Hartesteijn voor mijzelf én mijn gasten een fijne plek biedt om te wonen, te werken en te genieten.

Eerste krabbels

Direct bij het eerste bezoek aan het huis voelde het goed en dacht ik: Dit is een fijn huis en kan ook een leuke B&B worden. Het had de ruimte om mijn plan voor een woning met gastenkamers te kunnen waarmaken, maar dan moest er nog wel het een en ander verbouwd worden. Schetsen werden gemaakt van een mogelijke nieuwe kamer indeling. Nadat de verkoper en ik het eens waren geworden over de prijs moest er zo snel mogelijk een omgevingsvergunning bij de gemeente worden aangevraagd.

Het huis is een gemeentelijk monument en mag niet zonder hun toestemming verbouwd worden. Ik wilde voor de B&B graag twee extra badkamers en een serre-aanbouw laten maken. In spanning wachtte ik de vergunning af, gelukkig had gemeente Doesburg dit binnen een maand rond en kon ik de koop definitief doorzetten. Na de koop moest ik nog wel geduldig een half jaar wachten tot het moment van overdracht en dat is moeilijk als je grote plannen hebt.

 

Bakken vol

Een verbouwing kost veel tijd, geld én energie. Er is drie maanden hard gewerkt door veel vakmannen, onder leiding van de aannemer. Er leek geen eind aan te komen, ook voor de buurtbewoners. Dag in dag uit was er geluid van zaag- en schuurmachines te horen. Er zijn maar liefst tien afvalcontainers met puin afgevoerd. De aannemer was ontwerper en leider van het stappenplan. Hij heeft mij meerdere malen gerust moeten stellen als ik alleen maar puin en stof in huis zag en ik er niet van kon slapen, dat alles écht wel goed zou komen.

Na het inrichten kan ik nu eindelijk gaan genieten van het prachtige huis en hoop ik dat mijn gasten er ook van kunnen genieten. Ik ben trots op het resultaat van de verbouwing.